De wettelijke basis voor dit specifiek interventiebeleid is de Warenwet (WW) en de daarin opgenomen EU verordeningen, waarvan de belangrijkste zijn:
Voorts zijn de volgende (meest recente versies of vervangingen van-) documenten, richtlijnen,
verordeningen van belang:
-
– ‘SANTE/11312/2021 Guidance document on analytical quality control and method validation
procedures for pesticide residues and analysis in food and feed’,
-
– ‘SANTE/10704/2021 Information note on Article 20 of Regulation (EC) No 396/2005...’
-
– EU1793/2019 (uitgebreide officiële controles op invoer),
-
– 333/2007 (bemonsteringswijzen en analysemethoden),
-
– 519/2014 (bemonsteringwijzen voor grote partijen)
-
–
Richtlijn 2002/63/EG (houdende vaststelling van communautaire bemonsteringsmethoden...).
In artikel 12, eerste lid, van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen zijn geen getalsmatige limieten opgenomen. Die zijn daarom als volgt vastgesteld,
op basis van analogieën met Verordening (EU) 2023/915 en/of gebaseerd op EFSA opinions (uitgedrukt in microgrammen per kilogram of liter):
5 voor aflatoxine B1 en 10 voor aflatoxinen totaal in ‘overige specerijen of kruiden’.
2 voor ochratoxine A in bier.
10 voor ochratoxine A in gedroogde vruchten, anders dan gedroogde druiven.
10 voor ochratoxine A in noten, pitten en oliehoudende zaden voor directe humane consumptie.
20 voor ochratoxine A in noten, pitten en oliehoudende zaden om te sorteren/behandelen.
15 voor ochratoxine A in ‘overige specerijen of kruiden’.
10 voor ochratoxine A in zoethoutwortel voor directe humane consumptie.
400 voor zearalenon in rijst zemelen.